
AĞLARA ÜYELİK DESTEĞİ KAPSAMINDAKİ AĞ LİSTESİ GÜNCELLENDİ
Ağlara Üyelik Desteği Kapsamındaki Ağ Listesi Güncellendi!
2028- Ağlara Üyelik Desteği kapsamında, Türkiye’de faaliyet gösteren kuruluşların bilim ve teknoloji alanında Avrupa çapındaki etkin olan ağ yapılarına üye olabilmeleri ve üyeliklerini sürdürebilmeleri için üyelik aidatlarının ödenmesi için destek sağlanmaktadır.
Paydaşlardan gelen talepler, desteklenen ağlar kapsamında TÜBİTAK'a iletilen raporlar ve Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan 2025 yılı Çalışma Programların'daki değişiklikler göz önüne alınarak destek kapsamındaki ağların yer aldığı listede güncelleme yapılmıştır. Ağlara Üyelik Desteği’ne konu olan ağların yer aldığı listeye ulaşmak için tıklayınız.
Destek hakkında detaylı bilgiye destek duyuru dokümanından ulaşabilirsiniz.
UFUK AVRUPA SAĞLIK KÜMESİ 2025 YILI ÇAĞRILARI SIKÇA SORULAN SORULAR
Değerli Araştırmacılar,
Avrupa Komisyonu tarafından Sağlık Kümesi 2025 yılı çağrıları resmi olarak yayımlanmıştır. Sağlık Kümesi 2025 Yılı Çağrıları Özet Bilgilerinin yer aldığı dokümanı inceleyebilirsiniz.
Bu kapsamda, 22 Mayıs 2025 tarihinde çevrim içi olarak Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi Bilgi Günü etkinliği gerçekleştirilmiştir. Etkinlikte, katılımcılar tarafından Sli.do üzerinden yöneltilen sorular cevaplanmıştır. Etkinliğin video kayıtlarına link üzerinden erişebilirsiniz.
Komisyon tarafından gelen yoğun sorular ışığında hazırlanmış olan Sıkça Sorulan Sorular (SSS) dokümanı, araştırmacıların çağrılara yönelik teknik ve idari süreçleri daha iyi anlamalarına yardımcı olacak şekilde derlenmiştir. Aşağıda bu belgede yer alan bazı dikkat çekici örnek sorular ve özet cevapları yer almaktadır:
-
Antimikrobiyal direnç (AMR) ve ko-enfeksiyonlar (ör. virüs-bakteri) HORIZON-HLTH-2025-01-DISEASE-04 çağrısı kapsamında değerlendirilebilir mi?
Cevap: Evet. Pandemi hazırlığı ve bulaşıcı hastalıklara yönelik çözümler kapsamında, ilaç direnci ve ko-enfeksiyonlar çağrı kapsamında değerlendirilebilir. Ancak bu konuların başvuru içinde bilimsel gerekçelerle temellendirilmesi beklenmektedir.
-
Tıbbi Cihaz Olarak Yazılım (SaMD) HORIZON-HLTH-2025-03-IND-03-two-stage çağrısı kapsamında çığır açan bir cihaz olarak kabul edilebilir mi?
Cevap: Yazılımlar (yani fiziksel olmayan tıbbi cihazlar), ilgili AB mevzuatı (2017/745) kapsamında tıbbi cihaz olarak kabul edildikleri sürece bu çağrı kapsamında değerlendirilebilir.
-
HORIZON-HLTH-2025-01-TOOL-05 çağrısı kapsamında proje teklifinin bütçe dağılımına ilişkin herhangi bir kısıtlama var mı?
Cevap: Evet. Belirtilen konu koşullarına göre, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) gidecek AB katkısının, toplam proje bütçesinin %50’si veya daha fazlası olması gerekmektedir. Bu gereksinimi karşılamayan teklifler uygun bulunmayacaktır.
-
Geliştirilen bir terapötik ürün, HORIZON-HLTH-2025-01-IND-01 çağrısı kapsamında ileri tedavi tıbbi ürünü (ATMP) olarak kabul edilir mi?
Cevap: ATMP’ler, Yönetmelik (EC No 1394/2007) ve Direktifte (2001/83/EC) tanımlandığı gibi gen, hücre veya doku temelli terapötiklerdir. Başvuru sahiplerinin ürünlerinin bu kategoriye girip girmediğini ilgili AB düzenlemelerine göre gerekçelendirmeleri beklenmektedir. Avrupa İlaç Ajansı'nın İleri Tedaviler Komitesi (CAT), ileri tedavi ilaçlarının sınıflandırılması hakkında önerilerde bulunmaktadır. Başvuru sahipleri, terapötiklerinin ATMP olup olmadığından şüphe duyarlarsa, Yönetmeliğin 17. maddesi aracılığıyla bilimsel sınıflandırma tavsiyesi alabilirler. Ayrıntılar için: EMA İleri Tedavi Sınıflandırması.
Sağlık kümesi ile ilgili detaylı bilgi için Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi sayfasını ve Avrupa Komisyonu resmi internet sayfasını inceleyebilirsiniz.
Sağlık Kümesi çağrılarına başvuru sürecinde TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları’ndan faydalanabilirsiniz.
“ncphealth@tubitak.gov.tr”
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ (IHI)-IHI 11 ÇAĞRISI ORTAK ARAMA DUYURUSU
Değerli Araştırmacılar,
Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI), ilaç araştırmaları, medikal teknolojiler, biyoteknoloji, aşı ve dijital sağlık alanlarında yürütülen araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığıdır.
IHI Programı kapsamında, özel sektörün rolünü somut şekilde ortaya koyabilen, sağlık sistemini dönüştürecek özellikle (transformatif) ve sağlık endüstrisinin sağlık alanında farklı sektörlerle bir araya geldiği (cross-sectorial) büyük konsorsiyumlar desteklenmektedir.
IHI Programı kapsamında başvuruya açılmış olan IHI-11 çağrısında enfeksiyon hastalıkları, beyin fonksiyon bozuklukları, farmakovijilans, cerrahi ve diyabet çağrı başlıkları yer almaktadır.
Ortak Arayan Kuruluş: Bar Ilan University (İsrail)
Araştırmacının Faaliyet Alanı: Kişiselleştirilmiş tıp alanında çalışan ve nanoteknolojiye dayalı tanı ve tedavi sistemleri (nanoteranostikler) geliştirilmesi alanında faaliyet göstermektedir. Hedefe yönelik ilaç taşıma, biyobelirteçlere özgü tanı, yüksek çözünürlüklü görüntüleme ve kanser nanotıbbı gibi alanlarda araştırmalar yürütülmektedir.
İlgilendikleri Çağrı:
İlgili çağrılar ile ilgilenen ve konsorsiyumda yer almak isteyen kişi ve kuruluşların (akademisyenler, klinisyenler, hasta organizasyonları, araştırma kuruluşları vb.) linkte yer alan niyet beyanı dokümanını ortaklık ilanı yapılan çağrılar ile ilişkilendirerek detaylı bir şekilde doldurmaları ve 25 Haziran 2025 tarihine kadar ncphealth@tubitak.gov.tr adresine iletmeleri beklenmektedir.
-
IHI-11 çağrısı ile ilgili haberi inceleyebilirsiniz.
-
IHI ile ilgili detaylı bilgi için ortaklığın TÜBİTAK sayfasını ve IHI resmi internet sayfasını inceleyebilirsiniz.
-
IHI Programı kapsamındaki çağrıların proje başvuru sürecinde TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılıı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları’ndan faydalanabilirsiniz.
IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinler arası ve sektörler arası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Sağlık Kümesi ile ilgili güncel gelişmeler ve önemli duyurular hakkında bilgilendirilmek için Ufuk Avrupa E-bültenine abone olabilirsiniz.
Başvurularınızda başarılar dileriz.
"ncphealth@tubitak.gov.tr"
UFUK AVRUPA KANSER MİSYONU ODAK GRUP EĞİTİMİ İLE TÜRKİYE’DEN NİTELİKLİ BAŞVURULAR GELİŞTİRİLEBİLMESİ İÇİN HAZIRLIK YAPILDI
17–18 Haziran 2025 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Ufuk Avrupa Programı Kanser Misyonu Odak Grup Eğitimi ile katılımcıların Kanser Misyonu kapsamındaki çağrılara yönelik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi hedeflendi. Etkinlik, TÜBİTAK Ufuk Avrupa Küme 1: Sağlık Ulusal İrtibat Noktaları Doç. Dr. N. Selcan Türker, Cansu Alanbay ve Gürkan Bozkurt koordinasyonunda ve Ufuk Avrupa’da Türkiye için Teknik Destek Projesi kapsamında hayata geçirildi.
İspanya Leitat Teknoloji Merkezi’nden Avrupa düzeyinde deneyimli bir isim olan Marc Masa Alvarez eğitimin tematik eğitmenliğini üstlendi. İki gün süren eğitim boyunca katılımcılar, Kanser Misyonu çağrılarının kapsamı, proje oluşturma, konsorsiyum kurma, politika uyumu, değerlendirme kriterleri, iş planı ve bütçe hazırlama gibi birçok başlıkta uygulamalı çalışmalarla oturumlara katıldılar.
Uygulamalı Çalışmalarla İki Günlük Yoğun Eğitim Programı
Eğitimin ilk gününde katılımcılar, Avrupa Birliği Kanser Misyonu kapsamında açılan çağrıların nasıl analiz edilmesi gerektiğini öğrendi. Çağrı metinlerinin kapsam, beklenen çıktılar ve uzun vadeli etkiler açısından nasıl okunması gerektiği örneklerle aktarıldı. Ardından grup çalışmalarıyla etkili bir proje konsorsiyumu oluşturmaya yönelik stratejiler ve konsorsiyumlara hasta organizasyonlarının katılımı/katkı boyutları da değerlendirildi. Başarı hikayesi olarak, SRDC Firması’ndan Dr. Gökçe Banu Laleci Ertürkmen başarıya giden yoldaki aşamaları ve bu süreçteki tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
İkinci gün ise projelerin etki planı, politika uyumu, iş planı, zaman çizelgesi ve bütçeleme konularına odaklanıldı. Katılımcılar, proje fikrini hayata geçirme sürecini adım adım uygulamalı olarak deneyimledi. Ayrıca Horizon Dashboard CORDIS, EHDS, FAIR veri yönetimleri ve ilgili kaynaklar tanıtıldı. Ayrıca, yapay zekâ, dijital teknolojiler ve veri yönetimi gibi konuların kanser alanındaki kritik rolü vurgulanarak; bu alanlarda temel bilgiler ve ilgili yasal düzenlemeler de katılımcılarla paylaşıldı.
Katılımcılar eğitim süresince interaktif grup çalışmaları, uygulamalı oturumlar ve teorik içeriklerle zenginleştirilmiş örnekler sayesinde proje geliştirme becerilerini pekiştirme fırsatı buldu.
Bu eğitim ile AB Kanser Misyonu çağrılarına yönelik Türkiye’den nitelikli proje başvurularının artırılması hedeflenirken, katılımcıların AB fonlu araştırma ekosisteminde daha etkin roller üstlenmesi de teşvik edildi.
Ufuk Avrupa’da Türkiye için Teknik Destek Projesi kapsamında odak grup eğitimlerinin farklı tematik alanlarda düzenlenmesine önümüzdeki dönemde de devam edilecektir.
UFUK AVRUPA SAĞLIK KÜMESİ – HNN3.0 ORTAK ARAMA İPUÇLARI DOKÜMANI YAYIMLANDI
Değerli Araştırmacılar,
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi’nde (Küme-1) çalışan ulusal irtibat noktalarını destekleyerek, aralarındaki uluslararası işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan Sağlık Ulusal İrtibat Noktaları Ağı (The Health NCP Network 3.0-HNN3) resmi internet sayfasında Ufuk Avrupa sağlık alanı ile ilgili önemli bilgi ve belgeler paylaşılmaktadır. İlgili sayfada ulusal irtibat noktalarının erişimine açık bir kısım olduğu gibi, araştırmacıların erişimine imkan sağlayan bölümler de yer almaktadır.
HNN3 sitesinde; sağlık alanındaki açık çağrı bilgilerine, kanser misyonu ve sağlıkla ilişkili ortaklıklara ilişkin bilgilere, destekleyici dokümanlara (açıklamalı başvuru formları, klinik araştırmalara yönelik dokümanlar, ortak arama belgeleri vb.), etkinlik bilgilerine ve başarı hikayelerine yer verilmektedir.
HNN3.0 Projesi kapsamında, başvuru sahiplerine yönelik Destekleyici Araçların bir parçası olarak ikinci ek “Ortak Arama Kılavuzu” yayınlanmıştır. Bu kılavuz, Ufuk Avrupa dışındaki sağlık ile ilgili Avrupa Birliği girişimleri, ortaklıkları ve programlarının çağrıları kapsamında oluşabilecek ortaklık fırsatlarını keşfetmeye yönelik bilgiler içermektedir.
Kılavuzda, uluslararası iş birliklerinin kurulmasına yönelik temel bilgiler ile çeşitli çağrılar kapsamında faaliyet gösteren kuruluşlar ve platformlara dair açıklamalara yer verilmiştir. Başvuru sahiplerinin, potansiyel ortaklarla iletişim kurmalarını ve proje fikirlerini iş birliği ortamında şekillendirmelerini desteklemek amaçlanmıştır. Bu belge, başvuru sürecini stratejik bir şekilde yönlendirmek ve başarılı iş birlikleri oluşturmak isteyen tüm paydaşlar için yol gösterici niteliktedir.
HNN3.0 Ana Sayfasında yer alan bültene üye olabilir, çağrı-etkinlik takvimi ile süreçleri yakından takip edebilirsiniz.
-
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi kapsamındaki programlar, başvuruya açık olan çağrılar, bilgi günleri ve konsorsiyum kurmaya yönelik önemli etkinlikler hakkında detaylı bilgilerin paylaşıldığı haberi inceleyebilirsiniz.
-
Sağlık Kümesi ile ilgili detaylı bilgi için Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi sayfasını ve Avrupa Komisyonu resmi internet sayfasını inceleyebilirsiniz.
-
Güncel gelişmeler ve önemli duyurular hakkında bilgilendirilmek için Ufuk Avrupa E-bültenine abone olabilirsiniz.
"ncphealth@tubitak.gov.tr"
MSCA DOKTORA SONRASI BURSLARI (MSCA PF) 2025 YILI ÇAĞRISINA YÖNELİK ÖN DEĞERLENDİRME DESTEĞİ AÇILDI
2025 yılı MSCA PF çağrısına başvuru yapacak olan araştırmacıların başarı oranının artırılması amacıyla Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı faaliyetleri kapsamında ve "TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programlarına ilişkin Usul ve Esaslar" çerçevesinde yürütülmekte olan MSCA Proje Ön Değerlendirme Desteği sunulmaktadır.
Desteğin amacı, Türkiye’deki ev sahibi kuruluşlarda yürütülmek üzere daha fazla sayıda ve daha kaliteli projeler sunulmasını sağlamak ve bu yolla Ufuk Avrupa Programı kapsamında ülkemizin başarısını artırmaktır. Araştırmacılar taslak proje önerilerinin Avrupa Komisyonu’na sunulmasından önce, bu alandaki başvuruları değerlendirme konusunda uzman kişi ve kuruluşlarca incelenmesi ve daha nitelikli hale getirilmesi amacıyla desteğe başvurabilirler.
MSCA PF 2025 Çağrısı, 10 Eylül’e kadar Avrupa Komisyonu’na yapılacak başvurulara açıktır. Ön Değerlendirme Desteği, 23 Haziran 2025 tarihinde başvuruya açılacak olup, son başvuru tarihi 31 Temmuz 2025’tir. Başvurularınızı çevrimiçi ve elektronik imzalı olarak https://uidb-destekodul.tubitak.gov.tr/ adresinden gerçekleştirebilirsiniz. Destek hakkında detaylı bilgiye ve güncel duyuruya https://ufukavrupa.org.tr/tr/destekler/marie-sklodowska-curie-proje-degerlendirme-destegi adresinden ulaşılabilir.
-
Her bir araştırmacı, MSCA PF 2025 çağrısı için bir kere destek başvurusunda bulunabilir. Başvurular için değerlendirme süreci e-imza süreci tamamlandığı tarihten itibaren başlar ve başvuru değerlendirme süresi 2-3 hafta alabilmektedir. Bu nedenle sağlıklı bir ön değerlendirme hizmeti alabilmeniz için başvuru son tarihinin beklenmemesi önerilir.
MSCA-PF çağrısı hakkında detaylı bilgi için, program web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Avrupa Komisyonu’nun açtığı MSCA-PF çağrısı başvurularıyla ilgili sorularınız için, MSCA Ulusal İrtibat Noktaları ‘na ncpmobility@tubitak.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Destek programı hakkındaki sorularınızı msca.ondeg@tubitak.gov.tr adresine iletebilirsiniz.
UFUK AVRUPA SAĞLIK KÜMESİ ORTAK ARAMA DUYURUSU
Değerli Araştırmacılar,
Avrupa Komisyonu tarafından Sağlık Kümesi 2025 yılı çağrılarının yer aldığı Çalışma Programı yayımlanmıştır. Sağlık Kümesi 2025 Yılı Çağrıları özet bilgilerinin yer aldığı dokümanı inceleyebilirsiniz.
1. Ortak Arama Duyurusu
Ortak Arayan Kuruluş: Siena Brain Investigation and Neuromodulation Lab (SIBINLAB) - University of Siena (İtalya)
Araştırmacının Faaliyet Alanı: Araştırmacı, bilişsel nörobilim, nörofizyoloji ve nöromodülasyon teknikleri, özellikle de tekrarlayan Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (rTMS) konusunda çalışmalar yapmaktadır. Koklear implant hastalarında dil algısının geliştirilmesine yardımcı olmak için yeni bir terapi üzerine çalışmak istemektedir.
İlgilendikleri Çağrı:
2. Ortak Arama Duyurusu
Ortak Arayan Kuruluş: Barcelona Supercomputing Center (BSC) (İspanya)
Kuruluşun Faaliyet Alanı: Karmaşık biyolojik sistemlerin dijital ikiz modeller ile hasta özelinde analiz edilmesi amacıyla, hesaplamalı modellenmesi üzerine çalışmalar yürütmektedir.
İlgilendikleri Çağrılar:
3. Ortak Arama Duyurusu
Ortak Arayan Kuruluş: Faculty of Information Technology and Bionics / The AIMS-Lab Research Group - Pázmány Péter Catholic University (Macaristan)
Kuruluşun Faaliyet Alanı: Çeşitli biyomedikal modaliteler (PCG, ECG, PPG, CTG vb.) üzerine araştırmalar yürütmekte olup; bu verilerin analizi için açık kaynaklı yazılımlar geliştirerek yapay zekâ destekli klinik karar süreçleri alanında faaliyet göstermektedir.
İlgilendikleri Çağrı:
4. Ortak Arama Duyurusu
Ortak Arayan Araştırmacı: Faculty of Information Technology and Bionics / Barrier Modeling and Innovative Pharmaceutics Research Group - Pázmány Péter Catholic University (Macaristan)
Araştırmacının Çalışma Alanı: Fizyolojik bariyerler (epidermal, nazal, kornea, retina vb.) üzerine araştırmalar yürütmekte; ilaç geçirgenliği, doku etkileşimi ve ilaç taşıma sistemlerinin değerlendirilmesi alanında faaliyet göstermektedir. Mikroakışkan sistemler, ileri görüntüleme teknikleri ve doku mühendisliği uygulamalarıyla yenilikçi tedavilerin klinik öncesi test süreçlerine katkı sunmaktadırlar.
İlgilendikleri Çağrı:
5. Ortak Arama Duyurusu
Ortak Arayan Kuruluş: Faculty of Information Technology and Bionics / The Integrative Neuroscience Research Group - Pázmány Péter Catholic University (Macaristan)
Kuruluşun Faaliyet Alanı: Çevresel kirliliğin beyin gelişimi ve nörolojik bozukluklar üzerindeki etkilerini araştırmakta; farklı türleri içeren modellerle kirleticilerin biyolojik, işlevsel ve davranışsal sonuçlarını incelemektedir. Gelişmiş deneysel yöntemler ve analiz araçları kullanarak kirleticilerin etkilerini erken dönemde belirlemeye ve insan sağlığıyla ilişkili bulgular üretmeye odaklanmaktadır.
İlgilendikleri Çağrı:
İlgili çağrılar ile ilgilenen ve konsorsiyumda yer almak isteyen kişi ve kuruluşların (akademisyenler, klinisyenler, hasta organizasyonları, araştırma kuruluşları vb.) linkte yer alan niyet beyanı dokümanını ortaklık ilanı yapılan çağrılar ile ilişkilendirerek detaylı bir şekilde doldurmaları ve 25 Haziran 2025 tarihine kadar ncphealth@tubitak.gov.tr adresine iletmeleri beklenmektedir.
-
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi kapsamındaki programlar, başvuruya açık olan çağrılar, bilgi günleri ve konsorsiyum kurmaya yönelik önemli etkinlikler hakkında detaylı bilgilerin paylaşıldığı haberi inceleyebilirsiniz.
-
Sağlık Kümesi ile ilgili detaylı bilgi için Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi sayfasını ve Avrupa Komisyonu resmi internet sayfasını inceleyebilirsiniz.
-
Güncel gelişmeler ve önemli duyurular hakkında bilgilendirilmek için Ufuk Avrupa E-bültenine abone olabilirsiniz.
Sağlık Kümesi kapsamındaki çağrıların proje başvuru sürecinde TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları’ndan faydalanabilirsiniz.
Başvurularınızda başarılar dileriz.
"ncphealth@tubitak.gov.tr"
UFUK AVRUPA SAĞLIK KÜMESİ 2025 YILI ÇAĞRILARI ORTAK ARAMA DUYURUSU
Değerli Araştırmacılar,
Avrupa Komisyonu tarafından Sağlık Kümesi 2025 yılı çağrıları resmi olarak yayımlanmıştır. Sağlık Kümesi 2025 Yılı Çağrıları Özet Bilgilerinin yer aldığı dokümanı inceleyebilirsiniz.
Sağlık Kümesi 2025 yılı çağrıları kapsamında yapılan iki farklı ortak arama duyurusuna yönelik bilgiler aşağıda sunulmaktadır:
1. Ortak Arama Duyurusu
Ortak Arayan Kuruluş: Kanada’dan bir KOBİ tarafından
Kuruluşun Faaliyet Alanı:
-
Gen ve hücre tedavilerine yönelik viral vektör üretim süreçlerinin optimize edilmesi
-
Hücrelerin doğal savunma mekanizmalarını geçici olarak baskılayan VSE (Viral Sensitizer Enhancer) moleküllerinin geliştirilmesi
-
Daha yüksek verim, daha düşük maliyet ve daha erişilebilir ileri tedavi ürünleri (ATMP) için üretim süreçlerinin iyileştirilmesi
İlgilendikleri Çağrılar:
2. Ortak Arama Duyurusu
Ortak Arayan Kuruluş: Sunnybrook Research Institute (Kanada)
Araştırmacının Çalışma Alanı:
-
İşitme kaybının tedavisine yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesi
-
Koklea (işitme organı) ve utrikül (denge organı) gelişimi ve rejenerasyonundan sorumlu moleküler sinyal yolaklarının aydınlatılması
-
Tek hücreli dizileme teknolojileri kullanılarak işitme ve denge bozukluklarının tedavisinde potansiyel taşıyan yeni genlerin ve sinyal yolaklarının keşfedilmesi
-
Kemoterapi sonrası gelişen sisplatin kaynaklı ototoksisite ile ilişkili moleküler mekanizmaların araştırılması
İlgilendikleri Çağrılar:
İlgili çağrılar ile ilgilenen ve konsorsiyumda yer almak isteyen kişi ve kuruluşların (akademisyenler, klinisyenler, hasta organizasyonları, araştırma kuruluşları vb.) linkte yer alan niyet beyanı dokümanını ortaklık ilanı yapılan çağrılar ile ilişkilendirerek detaylı bir şekilde doldurmaları ve 25 Haziran 2025 tarihine kadar ncphealth@tubitak.gov.tr adresine iletmeleri beklenmektedir.
-
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi kapsamındaki programlar, başvuruya açık olan çağrılar, bilgi günleri ve konsorsiyum kurmaya yönelik önemli etkinlikler hakkında detaylı bilgilerin paylaşıldığı haberi inceleyebilirsiniz.
-
Sağlık Kümesi ile ilgili detaylı bilgi için Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi sayfasını ve Avrupa Komisyonu resmi internet sayfasını inceleyebilirsiniz.
-
Sağlık Kümesi ve Kanser Misyonu kapsamındaki çağrıların proje başvuru sürecinde TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları’ndan faydalanabilirsiniz.
-
Güncel gelişmeler ve önemli duyurular hakkında bilgilendirilmek için Ufuk Avrupa E-bültenine abone olabilirsiniz.
Başvurularınızda başarılar dileriz.
"ncphealth@tubitak.gov.tr"
CETPARTNERSHIP 2025 ORTAK ÇAĞRISI AÇILDI!
İçerik
CETPartnership Çağrılarına Nasıl Başvurabilirim?
Çağrı Modülleri Hakkında Detaylı Bilgiye Nasıl Ulaşabilirim?
Önemli Dokümanlar ve Başvurularda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Nasıl Konsorsiyumlara Dâhil Olabilir veya Proje Ortağı Olabilirim?
Bilgi Günleri ve Proje Pazarı Etkinliklerini Nasıl Takip Edebilir ve Katılım Sağlayabilirim?
Çağrı Modülleri Hakkında Genel Bilgi
Proje Süresi ve Ulusal Katkı Üst Sınırları
Genel Bilgi
Temiz Enerji Geçişi Ortaklığı (Clean Energy Transition Partnership-CETPartnership), Ufuk Avrupa Programı Ortak Fonlama Ortaklıkları altında yer alan bir ortaklık yapısı olup temiz enerji geçişini güçlendirmek ve AB'nin 2050 yılına kadar iklim nötr ilk kıta olma hedefine katkıda bulunmak üzere Avrupa içinden ve dışından çok sayıda bölgesel ve ulusal araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik programının bir araya gelmesiyle oluşturulmuş ortak bir girişimdir.
CETPartnership kapsamında, 2022-2027 yılları arasında, ulusal ve bölgesel Ar-Ge, Yenilik ve Teknoloji Geliştirme programlarından gelen mali kaynaklar bir araya getirilerek, temiz enerji özelinde uluslararası ortak çağrılara çıkılmakta ve olumlu değerlendirilen üçüncü taraflara hibe işlemi gerçekleştirilmektedir.
Bir adım geriden: Ufuk 2020 Dönemi ERA-NET Cofund projelerine benzer biçimde işleyişe sahiptir. Ufuk Avrupa dönemi ile gelen yenilikler arasında yakın konularda hayata geçirilmiş olan ERA-NET Cofund projelerinin tek bir çatı altında toplanması yer almaktadır. Bu amaçla, CETPartnership ortaklığının temelinde enerji alanında 15 yıllık ulusötesi işbirliği tecrübesine sahip olan ERANET ACT, GEOTHERMICA, ERANET SES, SOLAR ERANET gibi farklı ERANET projeleri bulunmaktadır.
CETPartnership Çağrılarına Nasıl Başvurabilirim?
CETPartnership altında açılacak olan çağrılar için modüler bir sistem belirlenmiş olup 2022-2027 döneminde her yıl için bir defaya mahsus iki aşamalı (pre-proposal ve full-proposal) ortak çağrıya çıkılmaktadır.
CETPartnership 2025 yılı Ortak Çağrısında, temiz enerji alanı dahlinde farklı konu ve eylem tiplerini içeren farklı Teknolojik Hazırlık Seviyelerindeki (TRL) araştırma ve inovasyon odaklı yaklaşımları hedefleyen 10 adet Çağrı Modülü bulunmaktadır. Söz konusu modüllere ilişkin genel bilgilendirme aşağıda mevcuttur.
Çağrı kapsamında, proje sunacak uluslararası konsorsiyumun, başvurulacak CETPartnership çağrı modülüne katıldığını beyan eden en az üç farklı ülkeden (en az ikisi AB üyesi veya Ufuk Avrupa Asosiye ülkeden olmak üzere) ortaktan oluşması gerekmektedir. Her ortak kendi ülkesinin fonlayıcı kuruluşu tarafından desteklenecektir.
İlaveten, her ülkenin fonlayıcı kuruluşu, uygun gördüğü çağrı modüllerini destekleyebilmektedir. Çağrı kapsamında Türkiye’den dilediği TRI modülüne başvuruda bulunabilecek olan kuruluşlarımızın, proje ortaklarının bulunduğu ülkelerin ilgili modüle destek verip vermediğini teyit etmeleri elzemdir. Aksi halde desteklenmeyen çağrı modülünde başvuruda bulunan ortak kendi finansal kaynağı ile projeye dâhil olmak durumunda kalacaktır.
Çağrı kapsamında hazırlanacak proje önerilerinde, hem uluslararası çağrı başvuru koşullarına hem de ortak ülkelerin ulusal kural ve koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Daha açık bir ifade ile söz konusu çağrıya proje sunmak isteyen Türk araştırmacıların hem uluslararası çağrı ofisine, hem de TÜBİTAK’a başvuru yapması gerekecektir. ,Çağrıya başvuran araştırmacılarımız TÜBİTAK - 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.
Ulusal Başvuruya ilişkin detaylar, CETPartnership 2025 Ortak Çağrısı Ulusal Başvuru Dokumanında yer almaktadır. Dokumanda yer alan koşulları sağlamayan paydaşlarımızın başvuruları olumsuz sonuçlanacaktır.
Çağrı Modülleri Hakkında Detaylı Bilgiye Nasıl Ulaşabilirim?
Ortaklık Genel Sekretaryası tarafından yayınlanmış olan CETPartnership 2025 Ortak Çağrı Dokumanına buradan ulaşabilirsiniz.
2025 yılı Ortak Çağrısında ele alınan olan konular ve çağrı modüllerine dair genel bilgilendirme aşağıda sunulmaktadır.
Çağrı kapsamındaki genel sorularınızı callmanagement@cetpartnership.eu adresi üzerinden ilgililere iletebilirsiniz.
Çağrı Takvimi
Önemli Dokümanlar
-
2025 Yılı CETPartnership Uluslararası Çağrı Metni ve Başvuru Kuralları (Ülkelerin fonlama kriterlerini de içerir) : CETPartnership Joint Call 2025 Documents
Çağrı dökümanı zaman zaman güncellenebilmekte olup düzenli aralıklarla bağlantı üzerinden güncel versiyonun kontrol edilmesi önerilir.
-
2025 Yılı CETPartnership Ulusal Başvuru Kuralları : CETPartnership 2025 YILI ORTAK ÇAĞRISI ULUSAL BAŞVURU KURALLARI
Desteklenen gider kalemleri, destek oranları, proje ekibi, bursiyerler, başvuru sunma ve değerlendirme süreçleri, çağrı takvimi, ulusal başvuruda dikkat edilmesi gereken önemli hususlar gibi konularda ayrıntılı bilgi içerir.
1. Aşama Ulusal Başvuru yapılırken, Uluslararası başvuru esnasında tüm ortaklar arası bütçe dağılımını gösterir olan dokumanın unutulmaması gerekmektedir.
İletişim
-
2025 Ortak Çağrısı Genel Sorularınız için: callmanagement@cetpartnership.eu
-
Çağrı Modülleri özelinde sorularınız için Çağrı Dokumanı (Joint Call Document) 7.Bölümde (Chapter 7) yer alan, çağrı modülü sorumluları ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.
-
Türkiye kapsamındaki sorularınız için (her üyenin kendi ülkesi ile irtibata geçmesi tavsiye edilir): cetp@tubitak.gov.tr/ncpenergy@tubitak.gov.tr
Nasıl Konsorsiyumlara Dâhil Olabilir veya Proje Ortağı Olabilirim?
CETPartnership 2025 Yılı Ortak Çağrısına başvuruda bulunmak isteyen ulusal ve uluslararası paydaşlar arasında etkileşimi sağlamak ve ortak bulma süreçlerine destek vermek üzere kurulan CETPartnership tarafından İş Birliği ve Ağ Kurma Platformunu hayata geçirilmiştir. Platforma kayıt yaptıran paydaşlar, ilgili çağrı modülleri kapsamında sahip oldukları yetkinlikleri ve sağlayabilecekleri katkılara ilişkin paylaşımda bulunabilecek ve proje önerileri konusunda fikir alışverişinde bulunabileceklerdir.
Söz konusu platforma kayıt yaptıran paydaşlar:
-
Kuruluş tanıtımlarını ve iş birliği profillerini sunabilecek,
-
Kuruluş Profili Veri tabanı yardımıyla ortak arama yapabilecek,
-
Marketplace bölümünde projeler kapsamında sağlayabilecekleri katkıları sunabilecek,
-
Diledikleri katılımcılar ile bire bir çevrim içi görüşme yapabileceklerdir.
Ayrıca, Ortaklık tarafından gerçekleştirilen/gerçekleştirilecek olan etkinliklerin büyük bir kısmı yine bu platform üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Söz konusu platforma kaydolmak için lütfen tıklayınız.
Bilgi Günleri ve Proje Pazarı Etkinliklerini Nasıl Takip Edebilir ve Katılım Sağlayabilirim?
CETPartnership 2025 Ortak Çağrısı kapsamında ulusal ve uluslararası birçok etkinlik gerçekleştirilmektedir.
Etkinliklere ilişkin bilgiler https://cetpartnership.eu/ ve https://ufukavrupa.org.tr/ adresleri üzerinden duyurulmaktadır.
Her iki sayfa üzerinden yapılan duyurulara erişmek için ilgili sayfaların newsletter'larına üye olunması tavsiye edilmektedir.
-
CETP uluslararası haberleşme sayfasına üye olmak için buraya (söz konusu sayfa üzerinden etkinlikler kaydolabilir ve ortak arama yapabilirsiniz. Çağrı sekretaryası tarafından gerçekleştirilen tüm etkinliklere bu sayfa üzerinden katılım sağlayabilirsiniz.)
-
CETPartnership tarafından gerçekleştirilen etkinlik listesine ulaşmak için tıklayınız.
-
-
Ufuk Avrupa e-bültenine üye olmak için buraya tıklayınız.
-
CETPartnership Ulusal İrtibat Noktaları tarafından 27 Haziran 2025 tarihinde bir Ulusal Bilgi Günü gerçekleştirilecektir.
-
Etkinliğe buradan kaydolabilirsiniz: (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf2z3gVsHlXL6I3TLOw8RVtPDuCpnm19FeHvauR2o_XqvItuw/viewform?usp=pp_url)
Çağrı Modülleri Hakkında Genel Bilgi
CM2025-01 |
Multi-vector interactions between the integrated energy system and industrial frameworks Bu çağrı modülü, sanayi tesisleri ile temiz enerji sistemleri arasında çok vektörlü (elektrik, gaz, ısı, hidrojen vb.) esnek etkileşimleri artırmayı hedefliyor. Sanayiden esneklik sağlanması, enerji sisteminin planlanması ve optimizasyonu, çevresel ve ekonomik etkilerin değerlendirilmesi gibi konular ön planda; projelerden yenilikçi araçlar, yöntemler ve çözümler geliştirmeleri bekleniyor. Ayrıca üretim süreçlerindeki değişimlerin toplumsal etkilerinin analiz edilmesi de teşvik ediliyor. |
CM2025-02 |
Energy system flexibility: renewables production, storage and system integration Bu çağrı modülü, Mission Innovation Green Powered Future Mission (GPFM) kapsamında, %100 değişken yenilenebilir enerjinin (ör. güneş, rüzgar) entegrasyonunu hedefleyerek enerji sisteminin karbonsuzlaşmasını ve dönüşümünü desteklemeyi amaçlıyor. Büyük ölçekli RES entegrasyonu, enerji depolama, esneklik piyasaları, dijitalleşme ve sistem güvenilirliği gibi konular ön planda. Projelerden, tekrarlanabilir ve ölçeklenebilir yenilikçi çözümler geliştirmeleri, sistem esnekliğini ve istikrarını artırmaları, dijital araçlardan faydalanmaları ve mümkünse Avrupa dışı ortakları da içermeleri bekleniyor. Ayrıca, sonuçların küresel bilgi paylaşım platformlarında yaygınlaştırılması teşvik ediliyor. |
CM2025-03A/03B |
Çağrı Modülleri, özellikle büyük ölçekli veya dağıtık üretim için güç üretimine yönelik sıfır emisyonlu yenilenebilir enerji teknolojilerine odaklanılmaktadır. Kara ve offshore rüzgar enerjisi, okyanus enerjisi (gelgit ve dalga) ve diğer deniz yenilenebilir enerjileri, güneş enerjisi (PV ve CSP/STE) vb. bu kapsamda sayılabilecek örnekler arasında yer almaktadır. Biyoenerji ile Karbon yakalama ve depolama (BECCS) da kapsam dahilinde tutulmuştur. Çağrı başlığı araştırma odaklı ve inovasyon odaklı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Advanced renewable energy (RE) technologies for power production (ROA) Yeni bilgiler oluşturmayı veya yeni ya da geliştirilmiş bir teknoloji, ürün, süreç, hizmet veya çözümün fizibilitesini keşfetmeyi amaçlar ve uygulamalı araştırma, teknoloji geliştirme ve entegrasyonu, küçük ölçekli bir prototipin laboratuvar veya simüle edilmiş bir ortamda test edilmesi, gösterimi ve doğrulamasını içerir. Advanced renewable energy (RE) technologies for power production (IOA) Yeni veya geliştirilmiş ürünler, süreçler veya hizmetler için planlar ve düzenlemeler veya tasarımlar geliştirmeyi amaçlar ve prototipleme, test etme, gösterim, pilot uygulama, operasyonel bir ortamda büyük ölçekli ürün doğrulama ve pazar replikasyonunu içerir |
CM2025-04 |
Carbon capture, utilisation and storage (CCUS) Bu çağrı, karbon yakalama, kullanım ve depolama (CCUS) teknolojilerinin maliyetlerini düşürüp endüstriyel ölçekte uygulanmasını hızlandırmayı hedefliyor. Enerji ve ağır sanayi sektörlerinde CO2 emisyonlarını azaltmak için yenilikçi çözümler ve altyapılar geliştirilmesi teşvik ediliyor. Ayrıca, çevresel sürdürülebilirlik, düzenlemeler ve toplumsal kabul gibi kritik konular da destekleniyor. Amaç, 2030’lara kadar büyük ölçekli CCUS uygulamalarını yaygınlaştırmak. |
CM2025-05 |
Hydrogen and renewable fuels Bu çağrı modulü, 2030’a kadar fosil yakıtların yerine geçerek Avrupa’nın %45 yenilenebilir enerji hedefini desteklemek için yenilenebilir ve gelişmiş biyoyakıtlar, hidrojen ve sentetik yakıtların temiz üretimi, depolanması ve kullanımı için yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesini hedefliyor. Projeler, sürdürülebilir, güvenli ve maliyet açısından rekabetçi çözümler sunarak hidrojen ve yenilenebilir yakıtların endüstriyel ölçekte yaygınlaşmasını hızlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca, altyapı, düzenlemeler, piyasa modelleri ve toplumsal kabul gibi kesişen konular da dikkate alınarak kapsamlı bir dönüşüm destekleniyor. |
CM2025-06 |
Heating and cooling Technologies Bu çağrı modülü, önümüzdeki 10 yıl içinde Avrupa iklim bölgelerine uygun, daha dayanıklı, uygun maliyetli, verimli ve kolay entegre edilebilen ısıtma ve soğutma teknolojileri geliştirmeyi hedeflemektedir. Amaç, 2050 yılına kadar %100 iklim nötr ısıtma ve soğutma sağlamaktır. Projeler, hem pilot/demo hem de uygulamalı araştırma odaklı olabilir ve en az bir şirketin yer alması zorunludur. Jeotermal, güneş enerjisi, termal depolama ve ısıtma-soğutma ağları gibi konular önceliklidir. Ayrıca, kaynak verimliliği, dijitalleşme ve adil dönüşüm gibi kesişen temalar da dikkate alınmalıdır. |
CM2025-07 |
Integrated regional energy systems Bu çağrı modülü, Avrupa’nın enerji geçişini hızlandırmak için bölgesel enerji sistemlerinde yenilikçi ve entegre çözümler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Projeler, bölgesel kaynakların ve aktörlerin (yerel yönetimler, şirketler, vatandaşlar vb.) iş birliğini artırarak enerji sistemlerinin işleyişini iyileştirmelidir. Tekil teknolojik bileşenlerin geliştirilmesi yerine, bölgesel ihtiyaçlara göre sistem seviyesinde, ölçeklenebilir ve çoğaltılabilir çözümler sunulması beklenmektedir. Ayrıca projeler, bölgesel enerji geçişinde teknik ve sosyal zorlukları ele almalı ve sonuçların proje sonrası sürdürülebilir uygulanabilirliğini sağlamalıdır. Hedef, bölgesel altyapıların entegrasyonu, yerel yenilenebilir kaynakların kullanımı ve sektörler arası iş birliği gibi alanlarda yenilikçi yaklaşımlar geliştirmektir. |
CM2025-08 |
Integrated industrial energy systems Bu çağrı modülü, endüstriyel enerji sistemlerinin entegre edilerek karbon nötr üretim tesislerinin geliştirilmesini ve enerji sistemine uyumunu hedeflemektedir. Amaç, fosil yakıt kullanımını azaltmak, yenilenebilir enerji entegrasyonunu artırmak ve endüstriyel süreçlerde verimliliği yükseltmektir. Projeler, endüstriyel emisyonların azaltılması, yenilenebilir enerji ile sektörler arası entegrasyon ve yeşil hidrojen ile karbon yakalama ve kullanımı gibi alanlarda yenilikçi çözümler sunmalıdır. Böylece Avrupa’nın enerji sistemlerinin dayanıklılığı ve rekabet gücü güçlendirilirken, iklim nötrlüğe geçiş hızlandırılacaktır. |
CM2025-09 |
Clean energy integration in the built environment Bu çağrı modülünün amacı, mevcut ve yeni binalarda yenilenebilir enerji üretimi, depolama ve enerji yönetimi teknolojilerinin entegre edilerek, yapıların enerji sisteminde aktif rol almasını sağlamaktır. Ayrıca, bina yaşam döngüsünün tüm aşamalarında dijitalleşmenin artırılması ve düşük yenileme oranlarının önüne geçmek için yeni kavramlar ve teknolojiler geliştirilmesi hedeflenmektedir. Çağrı, enerji ihtiyacını azaltmayı, enerji verimliliğini ve esnekliğini artırmayı amaçlayan yenilikçi çözümler aramaktadır. Desteklenen projeler, sürdürülebilir enerji kullanımı, dijital enerji yönetimi ve ekonomik açıdan uygulanabilir yenileme yöntemleri geliştirmelidir. Böylece iklim nötr bir yapı stoğu ve enerji esnekliği artırılmış bir yerleşik çevre hedeflenmektedir. |
Proje Süresi ve Ulusal Katkı Üst Sınırları
Proje süresi en fazla 36 ay olabilir.
Bir proje kapsamında TÜBİTAK’tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç;
-
Proje başına 300.000 Avro’yu,
Yürütücü kuruluş başına;
-
Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için;
-
Uluslararası proje konsorsiyumunda ortak olmaları durumunda 100.000 Avro,
-
Uluslararası proje konsorsiyumunda koordinatör olmaları durumunda 125.000 Avro,
-
-
Özel kuruluşlar için 300.000 Avro’yu aşamaz.
Bu bütçe miktarları, uluslararası konsorsiyumda yer alan sadece Türk paydaşlar için geçerlidir; uluslararası projenin toplam bütçesini yansıtmamaktadır. Uluslararası projede yer alan partnerlerin kendi ulusal kurumlarından aldıkları desteklerle toplam proje bütçesi belirlenir ve CETPartnership konsorsiyumları için bu bütçe genellikle 1-3 milyon € arasında değişmektedir. Ancak kesin bütçe bilgileri için 2025 Ortak Çağrı Dokümanındaki ilgili Çağrı Modülü sayfasının incelenmesi gerekmektedir.
MODA, MİMARLIK, KÜLTÜREL MİRAS, GÖRSEL-İŞİTSEL MEDYA VE OYUN SEKTÖRÜ: EIT CULTURE & CREATİVİTY HIZLANDIRMA PROGRAMI COHORT II BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR
EIT Culture & Creativity, 2025 yılında yürütmeye başladığı iki farklı destek programı (Shape – Acceleration ve Scale – Post‑Acceleration) kapsamında Moda, Mimarlık, Kültürel Miras, Görsel-İşitsel Medya ve Oyun Sektörleri odağında olmak üzere beş öncelikli alanda faaliyet gösteren start‑up ve ölçeklenebilir KOBİ’leri desteklemeyi hedeflemektedir.
Kimler Başvurabilir?
-
En az 2 yıllık operasyonel geçmişi sahip start‑up’lar (Shape - Acceleration Programı için)
-
En az 2 ülkede faaliyet gösteren, ticarileşmiş ürün veya hizmeti olan ölçeklenebilir KOBİ’ler (Scale - Post-Acceleration Programı için)
-
II. Dönem Shape programına 20 kuruluş, Scale programına ise 25 kuruluş seçilecektir.
-
II. Dönem son başvuru tarihi: 11 Temmuz 2025, 17:00 CET
Ödüller:
-
Shape programı: toplam 330.000 € bütçe — 30.000 €, 15.000 €, 7.500 € olmak üzere firmalara toplam 10 ödül,
-
Scale programı: toplam 660.000 € bütçe — 60.000 €, 30.000 €, 15.000 € olmak üzere 10 ödül daha takdim edilecektir.
Program Avantajları:
-
Çevrim içi ve yüz yüze eğitimler, bireysel mentorluk
-
Stratejik iş koçluğu ve yatırıma hazır hale gelme desteği
-
Demo Day ve “100 to Watch” ile görünür olma şansı
-
Yatırımcı ve sektör liderleriyle bağlantı fırsatı
-
Uluslararası pazarlara erişim desteği
-
Program süresi: 8–10 hafta
-
Demo Day: II. Dönem için Aralık 2025
Daha detaylı bilgi ve başvuru için Open Call: Acceleration and Post-Acceleration programmes – EIT Culture & Creativity adresini ziyaret edebilirsiniz.
EMBO BİLİM GAZETECİLİĞİ BURSLARINA BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR
TÜBİTAK tarafından Türkiye’deki yürütücülüğü yapılan Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (European Molecular Biology Organisation – EMBO), yaşam bilimleri alanında çalışan bilim insanlarına yönelik çeşitli burs ve destek programları yürütmektedir. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Moleküler Biyoloji Konferansı (European Molecular Biology Conference – EMBC) tarafından finanse edilen bu programlar araştırmacılara hibe, dolaşım ve bilimsel ağ oluşturma desteği sağlamaktadır.
Bilim Gazeteciliği Bursları (Science Journalism Fellowships) ile bilim gazeteciliği alanında kariyer yapmak isteyen yaşam bilimciler ve bilimsel eğitimlerini ilerletmek isteyen bilim gazetecileri desteklenmektedir.
Başvuru Koşulları:
-
Yaşam bilimciler için lisans, yüksek lisans veya daha yüksek bir dereceye sahip olmak ve temel biyolojik araştırmalarla ilgili konularda bilim gazeteciliği alanında çalışmalar yayınlamış olmak;
-
Aktif bilim gazetecileri için tam zamanlı olarak bir yere bağlı veya serbest bilim gazetecisi olarak çalışmak ve çalışmalarından uygun örnekler sunmak;
-
EMBC üye ülkelerde ikamet etmek ve aynı veya farklı EMBC üye ülkelerdeki basın ofislerinde veya bilimsel enstitülerde staj yapmak veya gönüllü olarak çalışmak için başvuru yapmak gereklidir.
Başvuru koşullarına ilişkin detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Destek Kapsamı:
-
EMBO tarafından bursiyerin seyahat, yaşam ve iş giderlerine katkıda bulunmak üzere ülkelere göre değişen tutarlarda fon bursiyere ödenir.
-
Bilim gazetecisi olarak kariyer yapmaya hazırlanan bilim insanları için burs süresi en az 3 ay en fazla 12 aydır.
-
Bir araştırma enstitüsünde çalışmak isteyen gazeteciler için bursun maksimum süresi 3 aydır.
-
Burslar, diğer hibeler veya serbest çalışmalardan elde edilen gelirlerle birleştirilebilir.
Destek kapsamına ilişkin detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Başvuru:
-
Başvurular başvuru sistemi üzerinden doğrudan EMBO’ya yapılmaktadır.
-
Başvurular yıl boyu devam etmektedir. 1 Şubat, 1 Haziran ve 1 Ekim tarihine kadar alınan başvurular bu tarihlerden 4 hafta sonra başvuru sahiplerine bildirilmektedir.
-
Bilim Gazeteciliği Bursları ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
İletişim:
EMBO Bilim Gazeteciliği Bursları ile ilgili sorularınızı terry.oconnor@embo.org veya embo@tubitak.gov.tr e-posta adresine iletebilirsiniz.
TÜBİTAK – Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı
EMBO ÇALIŞTAY VE KURS DÜZENLEME DESTEKLERİNE BAŞVURU İÇİN SON GÜN 1 TEMMUZ 2025
TÜBİTAK tarafından Türkiye’deki yürütücülüğü yapılan Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (European Molecular Biology Organisation – EMBO), yaşam bilimleri alanında çalışan bilim insanlarına yönelik çeşitli burs ve destek programları yürütmektedir. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Moleküler Biyoloji Konferansı (European Molecular Biology Conference – EMBC) tarafından finanse edilen bu programlar araştırmacılara hibe, dolaşım ve bilimsel ağ oluşturma desteği sağlamaktadır.
Çalıştay Düzenleme Destekleri (Workshops) ile yaşam bilimleri alanında güncel bilimsel bilgilerin paylaşılmasını teşvik eden toplantıların ve Kurs Düzenleme Destekleri(Practical Courses) ile deneysel teknikler konusunda eğitim veren ve yeni metodolojilerin öğretilmesini amaçlayan kursların düzenlenmesi desteklenmektedir.
Başvuru Koşulları:
-
Çalıştayları veya kursları EMBC üye veya işbirliği ortağı olan ülkelerde düzenlemek;
-
Yaşam bilimleri alanında EMBO çalışma alanlarına uygun bir çalıştay veya kurs düzenlemek;
-
Başvuru sırasında çoğunlukla teyit edilmiş konuşmacıların veya eğitmenlerin listesini sunmak gereklidir.
Başvuru koşullarına ilişkin detaylı bilgiye Çalıştay Düzenleme Destekleri için buradan ve Kurs Düzenleme Destekleri için buradan ulaşabilirsiniz.
Destek Kapsamı:
-
Çalıştay veya kurs başına en fazla 42.500 Avroya kadar hibe sağlanır.
-
Çalıştaylar veya kurslar yüz yüze, hibrit veya çevrimiçi konferans formatlarında düzenlenebilir. Hibrit düzenlenmek istenen konferanslar için ek fon seçeneği (10.000 Avro) sunulur.
Destek kapsamına ilişkin detaylı bilgiye Çalıştay Düzenleme Destekleri için buradan ve Kurs Düzenleme Destekleri için buradan ulaşabilirsiniz.
Başvuru:
-
Başvurular başvuru sistemi üzerinden doğrudan EMBO’ya yapılmaktadır.
-
Başvurular yılda iki defa 1 Mart ve 1 Temmuz tarihlerine kadar yapılmaktadır.
-
Çalıştay Düzenleme Destekleri ile ilgili detaylı bilgiye buradan ve Kurs Düzenleme Destekleri ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
İletişim:
EMBO Çalıştay ve Kurs Düzenleme Destekleri ile ilgili sorularınızı courses_workshops@embo.org veya embo@tubitak.gov.tr e-posta adresine iletebilirsiniz.
TÜBİTAK – Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı
AB KADIN YENİLİKÇİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ ARIYOR! SON BAŞVURU: 25 EYLÜL 2025
Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) ile Avrupa Yenilik Konseyi (EIC) iş birliğinde düzenlenen AB Kadın Yenilikçiler Ödülü 2026 çağrısı için başvuru süreci 17 Haziran 2025 tarihinde başladı! Çağrıya ilişkin detayların paylaşılacağı çevrim içi bilgilendirme toplantısı ise, 24 Haziran 2025 tarihinde saat 11.00–12.00 (CEST)'de gerçekleştirilecektir.
Etkinlikte değerlendirme süreci sunulacak, önceki yılın ödül sahipleri deneyimlerini aktaracak ve bir jüri üyesi başarılı başvuru hazırlığına dair kıymetli önerilerde bulunacaktır. Söz konusu bilgi gününe kayıt olmak için Info Webinar on the 2026 European Prize for Women Innovators | EIT adresini ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca geçtiğimiz yıl Women Innovator kategorisinde birinciliğe layık görülerek büyük bir başarı hikayesine imza atan, RS Research firmasının kurucusu Rana SANYAL'ın hikayesini keşfetmek üzere EU Prize for Women Innovators 2023-24: the winners - European Commission adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bu yıl, üç farklı kategoride toplam dokuz kadın yenilikçiye ödül verilecektir:
-
EIC Kadın Yenilikçiler: Genel katılımcılara yönelik bu kategoride birinciye 100.000 €, ikinciye 70.000 € ve üçüncüye 50.000 € tutarında ödül sunulacaktır (EIC Women Innovators category).
-
EIC Yükselen Yenilikçiler: 35 yaş altı kadın yenilikçilere yönelik bu kategoride 50.000 €, 30.000 € ve 20.000 € değerinde üç ödül takdim edilecektir (EIC Rising Innovators category).
-
EIT Kadın Liderliği: EIT topluluğu içinde yer alan kadın liderlere yönelik bu kategoride birinciye 50.000 €, ikinciye 30.000 € ve üçüncüye 20.000 € ödül verilecektir (EIT Women Leadership category).
Her başvuru sahibi yalnızca bir kategoriye başvurabilecektir.
Başvuru Koşulları
Başvuru yapacak kişilerin aşağıdaki kriterleri sağlaması gerekmektedir:
-
Başvuru bireysel olarak yapılmalı ve başvuran kişinin kadın olması beklenmektedir.
-
Adayın, AB üyesi ya da Ufuk Avrupa’ya Asosiye bir ülkede (örn. Türkiye'de) yasal olarak ikamet etmesi gerekmektedir.
-
Aday, başvuruda bulunduğu girişimin kurucusu veya eş kurucusu olmalıdır.
-
Girişimin en geç 1 Ocak 2022 tarihinde kurulmuş olması gerekmektedir.
-
Aynı faaliyet kapsamında daha önce AB veya Euratom tarafından verilen bir ödül alınmamış olmalıdır.
Değerlendirme Kriterleri
Başvurular aşağıdaki ölçütler çerçevesinde değerlendirilecektir:
-
Yenilik değeri: Geliştirilen ürün ya da hizmetin özgünlüğü ve çığır açma potansiyeli,
-
Toplumsal ve ekonomik etki: Yeniliğin çözüm sunduğu ihtiyaçlara olan katkısı,
-
İlham verme kapasitesi: Adayın diğer kadınlara örnek olma niteliği.
Önemli Tarihler
Süreç | Tarih |
---|---|
Başvuru Dönemi | 17 Haziran – 25 Eylül 2025, saat 17.00 (CEST) |
Değerlendirme Süreci | Eylül 2025 – Ocak 2026 |
Sonuçların Açıklanması | Ocak – Mart 2026 arasında duyurulacaktır |
Başvuru Süreci
Başvuruda bulunmak isteyen adayların, Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan “Rules of Contest” belgesini dikkatle incelemesi önerilmektedir. Başvurular, aşağıda bağlantıları yer alan Avrupa Komisyonu’nun çevrim içi başvuru platformu üzerinden alınacaktır.
Çağrı hakkında daha detaylı bilgi ve iletişim kanalları ise European Prize for Women Innovators powered by EIC & EIT - European Commission adresinde yer almaktadır.
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ (IHI)-ENFEKSİYON HASTALIKLARI, BEYİN FONKSİYON BOZUKLUKLARI, FARMAKOVİJİLANS, CERRAHİ VE DİYABET KONULARINDA IHI 11 ÇAĞRISI BAŞVURUYA AÇILDI!
Değerli Araştırmacılar,
Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI), ilaç araştırmaları, medikal teknolojiler, biyoteknoloji, dijital sağlık ve aşı alanlardaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığıdır. Ortaklık, Avrupa Birliği ile yaşam bilimleri alanında faaliyet gösteren endüstri kuruluşlarını bir araya getirerek, disiplinler arası, sürdürülebilir ve hasta odaklı bir araştırma ekosistemi sağlayarak, sağlık alanındaki araştırma ve yenilik faaliyetlerini hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak şekilde dönüştürmeyi amaçlamaktadır.
IHI-11 Çağrısında enfeksiyon hastalıkları, beyin fonksiyon bozuklukları, farmakovijilans, cerrahi ve diyabet konularında başlıklar yer almaktadır.
Çağrı Özellikleri: İki aşamalı ve RIA (Research and Innovation Actions)
Çağrı başvuru açılış tarihi: 17 Haziran 2025
Kısa başvurular için son başvuru tarihi: 9 Ekim 2025
Tam başvurular için son başvuru tarihi: 29 Nisan 2026
Çağrı Başlıkları:
- Topic 1: Towards precision medicine: platform for transdiagnostic stratification of brain dysfunction
- Topic 2: Understanding how infections foster and induce non-communicable diseases
- Topic 3: AI-powered signal detection in pharmacovigilance
- Topic 4: Leveraging Europe's expertise to accelerate cell therapy for type 1 diabetes
- Topic 5: Establishing ortho and cardiology ambulatory surgical centres in Europe
Bilgi Günü:
Çağrı başlıklarının ayrıntılı olarak açıklanacağı ve iki aşamalı başvuru sürecine yönelik sunumların yapılacağı çevrim içibilgi günü, 23-30 Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Bilgi gününe kayıt yaptırarak, sunumları takip edebilir ve çağrı başlıklarına yönelik sorularınıza yanıt alabilirsiniz.
Önemli Dokümanlar:
Ortak Arama:
-
Program kapsamında konsorsiyum oluşturulması sürecinde geçmiş proje bilgilerine ulaşabileceğiniz IHI veri platformundan faydalanabilir ve ortak aramaya yönelik önemli ipuçlarının paylaşıldığı sayfayı inceleyebilirsiniz.
-
Kurulacak olan konsorsiyumlarda IHI Endüstri Üye Kuruluşları ile işbirliği yapılması gerekmekte olup, konsorsiyumlarda, akademisyenler, sanayi sektör temsilcileri, KOBİ’ler, hasta grupları, hasta organizasyonları, klinisyenler, düzenleyiciler, yasal uzmanlar, politika yapıcılar gibi birçok aktör yer alabilmektedir.
Destek ve Ödüller:
IHI çağrılarına başvuru sürecinde TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programlarından faydalanabilirsiniz.
Önemli Sayfalar:
IHI Programı’nı Ufuk Avrupa internet sitesinden takip edebilirsiniz. Ayrıca IHI çağrıları ile ilgili bilgilere IHI sayfasından ulaşabilir ve başvuru dokümanlarını inceleyebilirsiniz.
Neden Başvurmalısınız:
IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinlerarası ve sektörler arası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi