
UFUK AVRUPA PROGRAMI 2025 ÇALIŞMA PROGRAMLARI ÖN YAYINDA!
Ufuk Avrupa Programı genel kaidelerinin yer aldığı "Horizon Europe Work Programme 2025 (Ufuk Avrupa 2025 Ana Çalışma Programı) " ile çeşitli alanlar özelinde güncellenmiş olan ve 2025 dönemi yeni çağrılarının yer aldığı 2023-2025 dönemi Çalışma Programları, Avrupa Komisyonu tarafından ön yayın (pre-publication) formatında kamuoyunun bilgisine sunuldu.
Söz konusu belgeler, Komisyon tarafından henüz resmen kabul edilmediği için bağlayıcı nitelik taşımamakta olup yalnızca Komisyon hizmetlerinin ön değerlendirmelerini yansıtmaktadır. Komisyonun resmi görüşünü temsil etmeyen bu ön taslaklar, paydaşların bilgi sahibi olmasını ve hazırlık süreçlerine erken dahil olabilmesini amaçlamaktadır. 2025 yılına ait Ana Çalışma Programı ile güncellenmiş 2023-2025 dönemi programının resmi olarak Mayıs 2025’te Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmesi planlanmaktadır.
Yayınlanan ön taslakta, Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki çağrı başlıklarının büyük bölümü yer almakta olup araştırma kuruluşları, üniversiteler, özel sektör temsilcileri ve kamu kurumları için stratejik yönlendirmeler içermektedir.
Ön yayını yapılan çalışma programlar aşağıdaki gibidir:
- Genel Tanıtım
- Araştırma altyapıları
- Küme 1 'Sağlık'
- Küme 2 'Kültür, Yaratıcılık ve Kapsayıcı toplum'
- Küme 3 'Toplum İçin Sivil Güvenlik'
- Küme 4 'Dijital, Endüstri ve Uzay'
- Küme 5 'İklim, Enerji ve Mobilite'
- Küme 6 'Gıda, Biyoekonomi, Doğal Kaynaklar, Tarım ve Çevre'
- Avrupa İnovasyon Ekosistemleri
- Katılımın Genişletilmesi ve Avrupa Araştırma Alanının Güçlendirilmesi
- AB Misyonları
- New European Bauhaus
- 2025 Genel Ekleri
Komisyon tarafından verilen daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
TEMİZ HİDROJEN ORTAKLIĞI 2025 ORTAK ÇAĞRISI’NA YAPILAN PROJE BAŞVURU SAYISI AÇIKLANDI!
Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki kurumsallaşmış ortaklıklardan Temiz Hidrojen Ortaklığı’na ait 2025 Çağrısı 15 Ocak 2025 tarihinde yayınlanmış ve 23 Nisan 2025 tarihinde kapanmıştır. Toplam bütçesi 184.5 Milyon Avro olan çağrı kapsamında Yenilenebilir Hidrojen Üretimi, Hidrojenin Depolanması ve Dağıtımı, Hidrojenin Son Kullanımı: Ulaşım Uygulamaları, Hidrojenin Son Kullanımı: Temiz Isı ve Güç, Kesişen Alanlar ve Hidrojen Vadisi olmak üzere 6 konudan 19 başlık yer almaktadır. Çağrı başlıklarına yönelik proje tekliflerinin sunulma sürecinin tamamlanmasıyla Temiz Hidrojen Ortaklığı yapılan başvuru sayılarını açıklamıştır. Toplam sayısı 212 olan başvuruların çağrı başlıklarına göre dağılımı aşağıda verilmiştir. Başvuruların haziran ayında değerlendirilmesi ve değerlendirme sonuçlarının ağustos ayında yayınlanması beklenmektedir.
Yenilenebilir Hidrojen Üretimi
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-01-01: 21 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-01-02: 10 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-01-03: 11 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-01-04: 9 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-01-05: 8 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-01-06: 14 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-01-07: 15 Başvuru
Hidrojenin Depolanması ve Dağıtımı
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-02-01: 9 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-02-02: 10 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-02-03: 7 Başvuru
Hidrojenin Son Kullanımı: Ulaşım Uygulamaları
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-03-01: 9 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-03-02: 7 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-03-03: 7 Başvuru
Hidrojenin Son Kullanımı: Temiz Isı ve Güç
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-04-01: 19 Başvuru
Kesişen Alanlar
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-05-01: 7 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-05-02: 8 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-05-03: 6 Başvuru
Hidrojen Vadisi
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-06-01: 16 Başvuru
HORIZON-JU-CLEANH2-2025-06-02: 19 Başvuru
TÜRK ARAŞTIRMACILAR “OCEAN DECADE” ETİKETLİ PROJELERDE YER ALIYOR
2017 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından ilan edilen Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimi BM On Yılı (‘2021–2030 Ocean Decade-Okyanus On Yılı’), okyanus sistemindeki bozulmayı tersine çevirmek, deniz ekosisteminde sürdürülebilir kalkınmayı temin edebilmek ve yeni fırsatları harekete geçirmek amacıyla okyanus bilimi ve bilgi üretimini teşvik etmektedir. BM Genel Kurulu, On Yıl’ın hazırlıkları ve uygulanmasının koordinasyonu görevini UNESCO Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu’na (IOC) vermiştir.
SBEP Ortaklığı tarafından fonlanan projelerin «Ocean Decade» ortak markasını alması yönünde yürütülen çalışmalar ise sonuçlarını vermiştir. SBEP 2023 çağrısı ile fonlanan projelerden 14’ü bu etiketi almaya hak kazanmış olup bu projelerden 4’ünde Türkiye’den kurum ve araştırmacılar yer almıştır. (Haberin detayları için tıklayınız.)
Ocean Decade etiketi sayesinde projeler küresel çabaya hizmet eden görünür projeler haline gelecek olup disiplinler arası işbirliği fırsatları yaratılacak, yeni fırsatlar oluşacak ve yeni destek mekanizmalarına erişim fırsatı bulabilecektir. Bu da, SBEP projelerinde yer almanın sadece finansal destek sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda küresel bilimsel iş birliklerinde yer alma fırsatı sunduğunu göstermektedir.
Ortaklık kapsamındaki 3. çağrı Eylül 2025 döneminde açılacaktır. Gelişmelerden haberdar olabilmek için web sitemizi takip etmeye devam edin!
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ-IHI 10 ÇAĞRISI BAŞVURU SAYILARI PAYLAŞILMIŞTIR
Değerli Araştırmacılar,
Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) ilaç araştırmaları, medikal teknolojiler, biyoteknoloji, dijital sağlık ve aşı alanlardaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığıdır. IHI Programı kapsamında, özel sektörün rolünü somut şekilde ortaya koyabilen, sağlık sistemini dönüştürecek özellikle (transformatif) ve sağlık endüstrisinin ve sağlık alanında farklı sektörlerin bir araya geldiği (cross-sectorial) büyük konsorsiyumlar desteklenmektedir.
IHI Programı kapsamında açılan ve dijital etiket, verilerin ikincil kullanımı ve sağlık sektöründe PFAS’ın kullanımına odaklanan IHI-10 çağrısı 1. Aşama başvuruları 23 Nisan 2025 tarihinde kapanmıştır.
Çağrı kapsamında toplamda 22 başvuru gerçekleşmiş olup, çağrı başlığı özelinde başvuru sayıları aşağıda paylaşılmaktadır:
-
Topic 1: Digital label: one source of comprehensive information for medical technology products (7 Başvuru)
-
Topic 2: Enabling and safeguarding innovation in secondary use of health data in the European Health Data Space (EHDS) (9 Başvuru)
-
Topic 3: Per- and Poly-fluoroalkyl substance (PFAS) exposure, emissions, and end of life management in the healthcare sector (6 Başvuru)
Bağımsız uzmanlar tarafından yapılacak olan değerlendirme sonrasında sonuçların Haziran 2025 tarihinde açıklanması beklenmektedir.
-
Ortaklık kapsamında taslak aşamadaki IHI-11 çağrısı yayımlanmıştır. Çağrı, iki aşamalı bir başvuru sürecine sahip olup, 2025 yılının ikinci yarısında açılması planlanmaktadır.
-
IHI Programı kapsamında geçmiş desteklenen projeler ve proje ortakları bilgisine ulaşabilir, konsorsiyum kurmaya yönelik proje ekipleriyle iletişime geçebilirsiniz.
-
Başvuru sürecinde TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları’ndan faydalanabilirsiniz.
-
IHI Programına ait önemli bilgi ve haberleri ortaklığın TÜBİTAK sayfasını ve IHI resmi internet sayfasından takip edebilirsiniz.
IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinler arası ve sektörler arası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz.
ERDERA NADİR HASTALIKLAR ARAŞTIRMA İHTİYAÇ BELİRLEME ANKETİ
Farklı ulusal kapasitelerin uyumlaştırılmasına odaklanan ERDERA ekibi tarafından “Kapasite geliştirme eylemlerinin teşvik edilmesi” başlıklı yeni bir anket yayımlandı.
Bu kısa çevrimiçi anket ile araştırmacılar, klinisyenler, hasta grubu liderleri ve politika yapıcılardan, yetersiz laboratuvar ekipmanı, uzmanlık eğitimindeki boşluklar, ulusal nadir hastalıklar planlarının eksikliği gibi karşılaştıkları engelleri belirtmeleri beklenmektedir. Böylelikle, geniş çaplı Avrupa projelerine katılım oranı düşük olan ülkelere yönelik ERDERA eğitim planları, danışmanlık ağları ve hedefli fonlama çağrılarının tasarımına doğrudan katkı sağlanması planlanmaktadır.
Yaklaşık on dakika sürecek ankete şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://forms.office.com/e/7sK6fsmqRp
Anket Mayıs ayı ortasına kadar açık kalacak olup ön sonuçların yaz döneminde açıklanması öngörülmektedir. Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
CHİPS ORTAK GİRİŞİMİ 2025 YILI ÇAĞRILARI ULUSAL SÜREÇ DOKÜMANI YAYINLANDI!
Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen Ortak Girişimler'den biri olan Key Digital Technologies (KDT) Ortak Girişimi yeni adıyla ve genişletilmiş kapsamıyla Chips Ortak Girişimi olarak devam etmektedir. Chips Ortak Girişimi Avrupa yarı iletken teknolojisi ekosistemindeki araştırma, geliştirme ve imalat kapasitesini destekleyen bir kamu-özel ortaklığı olma özelliğini taşımakta olup KDT Ortak Girişimi’nin elektronik bileşenler ve sistemler hakkında devam eden faaliyetlerini desteklemeyi sürdürmektedir. Chips Ortak Girişimi kapsamında desteklenecek çalışmalar iki bölüm halinde sınıflandırılmıştır. İlk bölüm “Chips for Europe Initiative (CEI) – Avrupa için Çip Girişimi” olarak geçmekte ve desteklenecek olan çağrılar hem Ufuk Avrupa hem de Dijital Avrupa Programları tarafından fonlanacaktır. İkinci bölüm “Electronic Components and Systems (ECS) – Elektronik Bileşenler ve Sistemler” olarak geçmekte ve Ufuk Avrupa kapsamında desteklenecektir.
Chips Ortak Girişimi kapsamında “Electronic Components and Systems (ECS)” kısmına ait 2025 yılında uluslararası başvurusu tek aşamada gerçekleşecek olan tek çağrı açılmıştır:
-
HORIZON-JU-Chips-2025-IA-HIA “Yüksek Performanslı Otomotiv Hesaplama Sistemleri için Heterojen Entegrasyon Üzerine Odak Konusu”
Uluslararası başvurusu 2 aşamada gerçekleşecek olan “Electronic Components and Systems (ECS)” kısmına ait 2025 yılında ilk iki çağrı ile “Chips for Europe Initiative (CEI) – Avrupa için Çip Girişimi” kısmına ait 2025 yılındaki bir çağrı aynı anda açılmıştır:
-
ECS kapsamında İnovasyon Aksiyonu (Innovation Action, IA) için ilk çağrı 1 genel konu (bottom-up) ile 2 odak konudan,
-
ECS kapsamında Araştırma ve İnovasyon Aksiyonu (Research and Innovation Action, RIA) için ikinci çağrı 1 genel konudan (bottom-up),
-
CEI kapsamında İnovasyon Aksiyonu (Innovation Action, IA) olan çağrı odak konudan,
oluşmaktadır.
(ECS) HORIZON-JU-Chips-2025-IA
-
HORIZON-JU-Chips-2025-IA “Genel”
-
HORIZON-JU-Chips-2025-IA FT1 “RISC-V Otomotiv Donanım Platformu Üzerine Odak Konusu”
-
HORIZON-JU-Chips-2025-IA FT2 “Mühendislik Otomasyonu için Yapay Zekâ Destekli Yöntemler ve Araçlar Üzerine Odak Konusu”
(ECS) HORIZON-Chips-2025-RIA
-
HORIZON-Chips-2025-RIA “Genel”
(CEI) HORIZON-JU-Chips-2025-IA-EDA
-
HORIZON-JU-Chips-2025-IA-EDA “Açık kaynaklı EDA araçlarının geliştirilmesi”
ECS kapsamındaki ilk iki aksiyon türündeki çağrıların ilk genel konuları aşağıda listelendiği üzere Stratejik Araştırma ve İnovasyon Gündemi (Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA[1])’nin tüm bölümlerini hedef alır ve ortaklıkların büyümesini destekleyerek endüstriyel rekabet gücünün güçlendirilmesini amaçlamaktadır. RIA ve IA çağrıları odaklandıkları teknoloji olgunluk seviyeleri ve dolayısıyla geri ödeme oranlarına göre esasen farklılık göstermektedirler. Seçilen projeler, büyük işletmelerin, KOBİ'lerin ve akademinin karma katılımıyla sanayi arasında yüksek etkili, Avrupa çapında işbirliğini göstermelidir. Beklenen çıktılar, pilot hatlar, büyük ölçekli göstericiler, açık platformlar, yenilikçi ürün geliştirmeleridir. Ayrıca, açılacak olan odak konulardaki (ECS ve CEI dahil) geri ödeme oranları aynı aksiyon türündeki genel başlıktan farklılık göstermektedir.
RIA ve IA aksiyon türlerindeki çağrıların genel konu başlıkları aşağıdan yukarıya programlamanın bir parçasıdır. Bu kapsamda aşağıda belirtilen 14 araştırma alanında Ar-Ge ve yenilik projelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir; (1)Proses teknolojisi, ekipman, malzeme ve imalat, (2)Bileşenler, modüller ve sistem entegrasyonu, (3)Gömülü yazılım ve ötesi, (4)Sistemler Sistemi (SoS), (5)Yapay zekâ, uç bilgi işlem ve gelişmiş kontrol, (6)Bağlanırlık, (7)Mimari ve tasarım: yöntemler ve araçlar, (8)Kalite, güvenilirlik ve siber güvenlik, (9)Ulaşım, (10)Enerji, (11)Dijital Endüstri, (12)Sağlık ve refah, (13)Tarımsal gıda ve doğal kaynaklar, (14)Dijital Toplum.
Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun en az 3 farklı ülkeden 3 farklı kurumdan oluşması gerekmektedir. Çağrı kapsamında hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır.
Çağrılar hakkında daha detaylı bilgiye ECS için adresinden ve CEI için adresinden ulaşılabilir.
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu yapılması zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Uluslararası başvurusu tek aşamada gerçekleşecek çağrı için;
Ulusal başvuru kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.
Çağrı Takvimi
Uluslararası proje önerilerin “Funding and Tenders Portal” üzerinden sunulması için son tarih (Konsorsiyum adına Koordinatör tarafından yapılacaktır.) |
29.04.2025 (17:00, CET) |
TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak ulusal ön başvurunun onaylanması için son tarih |
06.05.2025 (TSİ: 23.59) |
TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak ulusal ön başvurunun elektronik olarak imzalanması için son tarih |
09.05.2025 (TSİ: 23.59) |
Sonuçların Bildirilmesi (Çağrı Sekretaryası tarafından Proje Koordinatörüne iletilir) |
Temmuz 2025 |
Uluslararası değerlendirme sonuçları olumlu olan projeler için TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak detaylı ulusal başvuru son tarihi |
TÜBİTAK tarafından duyurulacaktır.* |
Proje Başlangıçları |
Ekim 2025 |
-
Tüm ortakların temsil edildiği uluslararası çağrının Yürütme Kurulu’nun takvimde değişiklik yapma hakkı saklıdır. Aynı şekilde TÜBİTAK tarafından ulusal başvuru tarihlerinde değişiklik yapılabilir.
* Uluslararası programın/projenin yürütülmesinden sorumlu TÜBİTAK Birimi tarafından belirlenecek detaylı ulusal başvuru son tarihi proje yürütücülerine bildirilecektir.
Uluslararası başvurusu iki aşamada gerçekleşecek çağrılar için;
Ulusal başvuru kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.
Çağrı Takvimi
|
Aşama |
Tarih |
1. Aşama Başvuru ve Değerlendirme Süreci
|
1. aşama uluslararası proje önerilerin “Funding and Tenders Portal” üzerinden sunulması için son tarih (Konsorsiyum adına Koordinatör tarafından yapılacaktır.) |
29.04.2025 (17:00, CET) |
TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak 1. aşama ulusal başvurunun onaylanması için son tarih |
06.05.2025 (TSİ: 23.59) |
|
TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak 1. Aşama ulusal başvurunun elektronik olarak imzalanması için son tarih |
09.05.2025 (TSİ: 23.59) |
|
1. aşama başvuru değerlendirme sonuçlarının Çağrı Sekretaryası tarafından açıklanması ve 2. aşamaya geçmeyi hak eden proje başvuruları için davet mektubu gönderilmesi |
Temmuz 2025
|
|
2. Aşama Başvuru ve Değerlendirme Süreci
|
2. aşama uluslararası başvuru için son tarih |
17.09.2025 (17:00, CET) |
Ortak Çağrı Sekretaryası tarafından desteklenmesine karar verilen projelerin belirlenmesi ve ilan edilmesi |
Aralık 2025 |
|
2. aşama uluslararası değerlendirme sonuçları olumlu olan projeler için TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak 2. aşama ulusal başvuru |
TÜBİTAK tarafından duyurulacaktır.*
|
|
Projelerin başlaması | Projelerin başlama tarihi |
Şubat 2026 |
-
Tüm ortakların temsil edildiği uluslararası çağrının Yürütme Kurulu’nun takvimde değişiklik yapma hakkı saklıdır. Aynı şekilde TÜBİTAK tarafından ulusal başvuru tarihlerinde değişiklik yapılabilir.
* Uluslararası programın/projenin yürütülmesinden sorumlu TÜBİTAK Birimi tarafından belirlenecek 2. aşama ulusal başvuru son tarihi proje yürütücülerine bildirilecektir.
İlgili Kişiler:
Uluslararası Başvuru Koşulları hakkında bilgi için:
Dr. Özlem GEZİCİ KOÇ / Hasan Burak TİFTİK
UİDB – AB Çerçeve Programları Müdürlüğü
E-posta: ncpdis@tubitak.gov.tr
Ulusal Başvuru Koşulları ve 1071 Programı hakkında bilgi için:
Tayyip KÖSOĞLU
ARDEB Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)
E-posta: tayyip.kosoglu@tubitak.gov.tr
[1] SRIA: Strategic Research and Innovation Agenda, https://ecssria.eu/2025
[ÖGK1]Detaylar-Chips Ortak Girişimi 2025-1 Yılı Çağrısı Süreç Dokümanı dokumanı pdf olarak eklenecek
[ÖGK2]Detaylar-Chips Ortak Girişimi 2025-2 Yılı Çağrısı Süreç Dokümanı dokumanı pdf olarak eklenecek