Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), sağlık sektörünün teknolojik gelişiminde büyük önemi bulunan klinik araştırmalara akademik destek vermeye devam ediyor.
Bünyesindeki Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Üniversite Hastanesi sayesinde sağlık sektörünün öncü yükseköğretim kurumlarından biri haline gelen BUÜ, klinik araştırmaların geliştirilmesi noktasında da yeni işbirliklerini hayata geçiriyor. Üniversite yönetimi, ilaç sektörünün öncü şirketleri arasında bulunan AstraZeneca ile özel bir protokole imza attı. Hazırlanan protokole göre BUÜ ile AstraZeneca firması klinik araştırma projeleriyle ilgili hususlarda işbirliği yapacak.
ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ VİZYONUNA SAHİP ÇIKILIYOR
Düzenlenen imza töreninde konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, 50. Yılını kutlayan ve nitelikli bilim üretme geleneğine sahip bir üniversite olduklarını söyledi. Tıp Fakültesi’nin, üniversitenin başlangıcından itibaren son derece özel bir yere sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Aynı zamanda Türkiye’deki 23 araştırma üniversitesi arasındayız. Bu ligde yer alan üniversitelerle tatlı bir rekabet içerisindeyiz. Bu öyle kuru kuruya bir yarış değil. Ciddi kazanımları olan bir statüde yer alıyoruz ve bunu kaybetmek istemiyoruz. Tıp Fakültemiz de bu noktada bizlere ciddi kazanımlar sağlıyor. Deneyimli, genç ve nitelikli bir ekibe sahibiz. Yapımı devam eden Çocuk ve Doğum Hastanesi’nde daha geniş ve nitelikli bir klinik araştırma merkezimiz de olacak. Burada çalışmalarımıza ekstra yoğunluk verebileceğiz. AstraZeneca gibi işletmelerle kurulan bu tarz ilişkiler bizim için son derece kıymetli. Kendi özel hedeflerimiz için de sağlık ve insanlığa hizmet anlamında da çok değerli bir işe imza atmış olacağız. protokolün hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, işbirliğimizin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
DEKAN’DAN NİTELİKLİ ALTYAPI VURGUSU
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Coşkun ise klinik araştırmalar konusunda öncü fakülteler arasında yer aldıklarını belirtti. Bu araştırmaların ilaç çalışmaları basamağında çok önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Prof. Dr. Funda Coşkun; “Bu noktada tabii ki altyapı çok büyük bir önem taşıyor. Yatırımların büyüklüğü ve araştırmacının bilinci de ayrıca önemlidir. Üniversitemiz bünyesinde bu çalışmaları yapan akademisyenlerimiz de bu konuda deneyimli hekimler. Genel anlamda hedefler elbette ki ilaç ortaya çıkarmak ve uluslararası bir çalışma disiplinine hakim olmaktır. Bütün hastalarımızı da araştırmaya girmek konusunda yüreklendiriyoruz. İşbirliği teklifi geldiğinde mutlu olduk. Amacımız, klinik araştırmaları daha iyi noktalara taşımaktır. Taraflara hayırlı olmasını diliyoruz” açıklamasında bulundu.
CİRONUN YÜZDE 25’İ AR-GE’YE AYRILIYOR!
AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Serkan Barış da böylesi bir işbirliğine imza atmış olmaktan ötürü büyük bir gurur duyduklarını aktardı. Türkiye’nin önde gelen organizasyonlarından biri olduklarına vurgu yapan Serkan Barış; “Firmamızı sağlık sisteminin bir çözüm ortağı olarak görüyoruz. Dünya genelinde 45 milyar dolarlık ciro üreten bir firma olduk. Bu alanda ilk 10 firma arasında yer alıyoruz. Toplam ciromuzun yüzde 25’ini Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyoruz. Türkiye özelinde ise 2022-2023 yılları arasında en çok yeni klinik araştırma başlatan organizasyonu olduk. Bu bizim için çok değerli. Böylesi bir başarı içerisinde kıymetli akademisyenlerimizin olması da bizi ayrıca gururlandırıyoruz. Bursa Uludağ Üniversitesi, bu alanda anlaşma imzaladığımız sayılı üniversiteler arasında yer alıyor. İşbirliğimiz hayırlı olsun” dedi.
İmza töreninde BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Halil Sağlam, akademisyenler ve firma temsilcileri de hazır bulundu.